Universitatea din București, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România şi Asociaţia „Reţeaua de cultură” anunță lansarea Săptămânii premierelor rusești pe marele ecran din București (28 mai – 3 iunie 2012), cea de a doua etapă a Festivalului de film rusesc Kino+, aflat la cea de a II-a ediţie.

Filme rusesti in premiera - Kino+ resize

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român, va avea loc în data de 28 mai 2012, începând cu orele 19.00 și va cuprinde gala de premiere a Concursului studențesc de subtitrări pentru filmele implicate în proiect, precum și vizionarea filmului Ultimul canton (2010), o producție a studioului cinematografic Rock films în regia lui Aleksei Ucitel care s-a bucurat de numeroase distincții și nominalizări la prestigioase festivaluri de profil din întreaga lume.

În deschidere vor lua cuvântul reprezentanți la vârf ai Universității din București, ai Comunității Rușilor Lipoveni din România, ai Ambasadei Federației Ruse la București, precum și președintele juriului, prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu, directorul Departamentului de Filologie Rusă şi Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine.

Invitați la ceremonie sunt reprezentanți ai Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, ai Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ai Departamentului pentru Relații Interetnice, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar bucureștean, persoane publice din diverse domenii de activitate, actori, regizori, pasionați de cultura rusă și film, studenți și elevi.

Gala de premiere a Concursului studențesc de subtitrări va dezvălui topul clasamentului celor 54 echipe finaliste de studenți ai Universității din București care au lucrat la traducerea filmelor ruseşti artistice şi de animaţie implicate în proiect. Premiile sunt oferite de Universitatea din Bucureşti, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Institutul Cultural Român şi Ambasada Federaţiei Ruse în România.

Proiecţia filmului Ultimul canton va da startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din România. În fiecare seară, timp de o săptămână, publicul bucureştean va avea acces gratuit la creaţii ale unei şcoli cinematografice cu tradiţie ce se bucură de prestigiu în întreaga lume.

Pentru informații suplimentare vizitați pagina web dedicată evenimentului www.kino-plus.ro

Descrieri amănunţite ale filmelor artistice prezentate în cadrul Festivalului puteţi găsi AICI.

Începând cu luna iulie a.c. Caravana Kino+ va aduce aceste filme în premieră pe marele ecran din 18 judeţe ale României.

Organizatori: Universitatea din Bucureşti (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi), Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţia „Reţeaua de cultură”

Coorganizator: Muzeul Ţăranului Român

Cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse în România, Agenţia Federală „Rossotrudnicestvo” și Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România.

Studiouri partenere: Lenfilm, Centrul Naţional de Film, Rock films, Pervîi kanal ORT

Parteneri: Swicher, Institutul Cultural Român, Asociația de Turism Munții Măcinului, Alcovin

Parteneri media: Radio România – Agenţia de presă RADOR, Radio România Internaţional, Radio România 3 net, TVR 3, RFI România, Ghimpele, Cinemagia, Cinema RX, Metropotam, Jurnal de Bucureşti, Autentic Promotion, LumeBuna.ro

__________

Programul Săptămânii premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din București

28 mai – 3 iunie 2012, orele 19.00

Muzeul Țăranului Român

ACCESUL ESTE LIBER!

Luni, 28 mai – ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Dramă
Acţiunea filmului se petrece în Siberia în anii de după cel de-al doilea război mondial.  Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până la Berlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat. Prin vântul ca de gheaţă şi prin pădurile înzăpezite el îşi conduce locomotiva spre necunoscut unde îi este sortit să îşi găsească iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemţoaica Elsa care trăise câţiva ani în pădure ca o sălbăticiune luptându-se pentru viaţa sa.

Marți, 29 mai – GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

Aventuri, poliţist
Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmăreşte aventurile lui Erast Fandorin în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneşte pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele ruseşti pentru a-şi vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuşeşte să dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei ruseşti.

Miercuri, 30 mai POVESTEA COSMOSULUI MEU [VIDRIMASGOR] (2009), regizor Iana Poliaruş

Comedie
Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal din Petersburg, uitându-se pe fereastră, vor vedea în locul curţii obişnuite ceva de neînţeles. Până să îşi dea seama ce se întâmplă, viaţa lor este dată peste cap.

Joi, 31 mai – BUNICA TOSIA (2003), regizor Lidia Bobrova

Dramă
„Babusia” îi spuneau cu afecţiune nepoţii pentru care ea era cel mai important om din lume.
Au trecut ani. Nepoţii au crescut şi şi-au întemeiat propriile familii. Bunica şi-a vândut casa, banii obţinuţi i-a dat nepoţilor, iar ea a rămas să locuiască împreună cu fiica şi ginerele. Vera, fiica sa, se îmbolnăveşte şi moare, iar ginerele refuză să mai locuiască cu fosta soacră, intenţionând să îşi refacă viaţa.

Vineri, 1 iunie – CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova

Dramă
La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Şukşin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînţeles şi încearcă să îi găsească o cauză. El încearcă să demonstreze că o boală sufletească este la fel de îngrozitoare ca şi celelalte boli de care poate suferi un om.

Sâmbătă, 2 iunie – GEORG (2008), regizor Peeter Simm

Dramă
Melodii de neuitat, un timbru vocal unic şi o voce care mişca sufletul oricărui ascultător. O enigmă pentru femei, o autoritate pentru bărbaţi, Gheorg Ots a fost un cântăreţ apreciat de nomenclatura comunistă din URSS, dar şi de milioane de oameni obişnuiţi.
Filmul prezintă viaţa lui, nicidecum simplă, aşa cum s-ar crede, privită prin ochii soţiei sale, ai femeii care a trăit alături de el mai bine de 20 de ani.

Duminică, 3 iunie – EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov

Dramă

După ce i se fură bagajele în gară, Rita se trezeşte singură, fără acte, bani sau prieteni,  într-un oraş străin şi rece. Întâmplător, face cunoştinţă cu Nemoi (Mutul) un vagabond la vârsta adolescenţei cu care treptat ajunge să lege o prietenie strânsă. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplări neverosimile.