Vineri, 14 ianuarie 2011, Universitatea din București va acorda înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa rectorului Universităţii din Bologna, profesor Ivano Dionigi. Evenimentul se va desfăşura în Sala Senatului Universităţii din Bucureşti (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36 – 46, sector 5), începând cu ora 10.00.
Cel mai înalt reprezentant al Almei Mater Studiorum bologneze, rector al celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din Europa, prof. Ivano Dionigi este un reputat specialist în studii clasice, în greacă și latină. Cu o operă magnifică în acest domeniu, lucrările sale sunt apreciate și traduse în diferite țări ale lumii. În activitatea de cercetare ştiinţifică, prof. Ivano Dionigi îmbrățișează o multiplicitate de direcții de investigație, centrate pe raporturile dintre latinitate și elenitate, cultura păgână și cultura creștină, modelul clasic antic și reconfigurarea lui renascentist-umanistă, latinitate și italienitate, clasicism antic și modernitate.
Profesorul Ivano Dionigi a fondat un centru de cercetare științifică, pe care îl şi conduce din 1999, centru care întreține și dinamizează cercetarea academică din Bologna și din întreaga Italie. De altfel, Universitatea din Bologna se află în primele rânduri ale cercetării științifice și academice italiene.
Creația sa științifică a avut loc pe fundalul unei activități universitare extrem de influente printre studenții și oamenii de cultură italieni. Autor a numeroase conferințe, comunicări și seminarii în diverse universități din Italia și din străinătate, membru titular al Academiei de Științe din Bologna (Accademia delle Scienze di Bologna) și al Academiei Dei Lincei (Accademia dei Lincei), membru onorific al Academiei Pascoliene (Accademia Pascoliana), prof. Ivano Dionigi este rectorul unei universități la care învață peste 84.000 de studenți.
În conformitate cu o îndepărtată și îndelungată tradiție medievală, specifică orașului Bologna, Ivano Dionigi este și om al cetății, făcând parte din Consiliul Municipal. A fost consilier al Primăriei din Bologna între anii 1990 și 2004, apoi delegat al raporturilor cu Universitatea între anii 1995-1999. Este, în același timp, președinte al Fundației Don Gaudiano din Pesaro (Marche).