Curs de limbă armeană

Limba armeană – limba poporului armean, din motive istorice, astăzi s-a  răspândit în întreaga lume. Potrivit diverselor estimări, populația ameană numără 10-11 milioane de persoane în toată lumea.

Dintre acestea, în Armenia trăiesc aproximativ 3 milioane de armeni. Dar patria istorică a armenilor este mult mai mare. Armenia Antica cuprindea aproape tot Platoul montan Armean, locul unde a apărut și s-a dezvoltat limba armeană.

 

Limba armeană se folosește astăzi în afară de Armenia și în Karabaghul de Munte, unde este limba oficială, în Javakh (Georgia), unde se predă ca limbă principală, dar, de asemenea, este răspândită și în alte regiuni ale Georgiei şi în ţările vecine cu Armenia (Turcia, Iran). În afară de acestea, limba armeană se vorbește și în ţările în care există comunităţi mari armenești cum ar fi: Rusia, Statele Unite ale Americii, Franţa, Orientul Apropiat, Australia, America Latină şi multe ţări europene, inclusiv România, unde limba armeană nu este doar predată, dar se regăsește în diferite tipărituri, cărți, reviste, ziare, emisiuni radio și tv.

Cu toate acestea, armenii ce trăiesc în afara Armeniei (în armeană, aceștia sunt caracterizați de cuvântul „Spiurk-Diaspora”) cunosc insuficient limba armeană, dar în  majoritate diasporei  își păstrează identitatea naţională, sunt atașați de cultura armeană, se simt legați de soarta Armeniei și a poporului armean în general. Putem spune că în orice ţară ar ajunge un armean, va întâlni întotdeauna acolo concetăţeni, care cunosc şi iubesc Armenia şi cultura sa, şi vorbitori de limba armeană. În acest sens, limba armeană este o limbă de comunicare internaţională.

 

Armenii au doua limbi literare: limba armeană occidentală și limba armeană orientală, care s-au format ca urmare a realităţilor istorice şi politice din Armenia Bizantină și, apoi, Armenia turceasca, în baza dialectului de Constantinopol (armeana occidentală) şi pe baza dialectului de Ararat, în aşa-numita Armenie Rusă (armeana orientală). Diferenţele se referă atât la fonetică cât şi la lexic şi gramatică, drept pentru care unii experți le consideră ca fiind două limbi. În realitate aceste doua limbi sunt atât de apropiate încât un armean  din Est se poate înțelege cu unul din vest şi invers, de aceea unii vorbesc despre varianta occidentală și orientală a limbii armene.

Limba armeană este o limbă de origine indo-europeană și a apărut dintr-o ramură comună cu greaca, indo-iraniana, latina s.a. , dar cultura armeană  s-a format în perioada elenistică, romană, bizantină împrumutând valorile profund creştine, devenind o parte integrantă a civilizaţiei europene.

Scrisul modern al limbii armene a fost creat de Mesrop Maştoţ în anii 403-405 î.Hr., la numai 100 de ani de la creștinarea Armeniei de Grigore Luminătorul.

Armenii se mândresc cu literele alfabetului, realizând adevărate monumente din piatră, dar și bijuterii din metale prețioase precum și momente coregrafice care sugerează literele alfabetului armean.

 
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YAAAPBgCY3M

Limba armeană, pe care o predăm noi este cea orientală, limba literaturii armene, științei, teatrului, televiziunii şi radioului. Folosim texte din opere originale ale literaturii armene, sau din traduceri cunoscute ale operelor literare scrise în alte limbi (Charles Aznavour, William Saroyan, Franz Werfel), care au legătură cu cultura şi istoria armeană.

Cursul de limba armeană “Krunk Hayastani” este conceput pentru cei care nu cunosc limba armeană şi doresc să o înveţe bine – să fie capabili să vorbească, să citească, să scrie în armeană şi să o înţeleagă auditiv. Limba poate fi învățată în aproximativ 3 cicluri de 100 – 120 ore fiecare. La fiecare 50-60 de ore de predare se verifică nivelul de cunoaștere a materialului  şi se face evaluarea calității competenţelor formate.

Vă invităm la cursurile de limbă armeană la Universitatea București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Departamentul de Limbi Clasice.

Cu stimă,
   Aida Markosyan